Tι θα συμβεί στο σώμα αν δεν φάμε λίπος

Tι θα συμβεί στο σώμα αν δεν φάμε λίπος

Tι θα συμβεί στο σώμα αν δεν φάμε λίπος

Μπορεί η διατήρηση ελέγχου στην πρόσληψη λίπους να βοηθά τον άνθρωπο να παραμείνει υγιής, ωστόσο η ολοκληρωτική αποφυγή του λίπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο σώμα.

Η μη κατανάλωση λίπους μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών σας, να αποδυναμώσει τα οστά σας και να βλάψει την πέψη, τη λειτουργία των νεφρών και την ανοσοποιητική λειτουργία. Σε σοβαρές περιπτώσεις η ανεπάρκεια λίπους, προκαλεί ανεπάρκεια των οργάνων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο.

Επειδή ακόμα και μία πολύ χαμηλή σε λιπαρά διατροφή μπορεί να υπονομεύσει την υγεία σας, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια μέτρια ποσότητα λίπους στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

 

Tι θα συμβεί στο σώμα αν δεν φάμε λίπος

Ανεπάρκεια σε λιποδιαλυτές βιταμίνες

Χωρίς αρκετό λίπος στη διατροφή σας, μπορεί να έχετε προβλήματα στην εξασφάλιση και απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή τύφλωση και τελικά σε ολοκληρωτική τύφλωση, ενώ η έλλειψη της βιταμίνης Κ μπορεί να προκαλέσει κακή πήξη του αίματος.

Σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί να κάνει τα οστά να μαλακώσουν οδηγώντας σε ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε είναι εξαιρετικά σπάνια, όταν συμβεί ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των μυών και προβλήματα στην όραση. Μικρότερα από τα επιθυμητά επίπεδα των λιποδιαλυτών βιταμινών μπορούν επίσης να σας αφήσουν με ξηρό δέρμα, έκζεμα και άλλες δερματικές παθήσεις.

Ανεπάρκεια βασικών λιπαρών οξέων

Τα βασικά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στο σώμα για να έχει καλή υγεία, ωστόσο δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του κι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τα πάρει από τη διατροφή. Αυτά τα λίπη είναι το άλφα-λινολενικό οξύ και το λινελαϊκό οξύ.

  Πέντε συνήθειες που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά – Πώς θα τις κόψετε

Το σώμα χρησιμοποιεί τα απαραίτητα λιπαρά οξέα για να παράγει ουσίες που βοηθούν στον έλεγχο ορισμένων φυσικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και της γαστρεντερικής λειτουργίας, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της αρτηριακής πίεσης. Η χαμηλή πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μια ομάδα που περιλαμβάνει το α-λινολενικό οξύ, μπορεί να είναι αιτία θανάτου σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Ανισορροπίες ορμονών

Μια δίαιτα χωρίς λιπαρά ή πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, προειδοποιούν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Στις γυναίκες, αυτό μπορεί να αλλάξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να υπονομεύσει την υγεία των οστών.

Τα οιστρογόνα υποστηρίζουν την υγεία των οστών βοηθώντας την απορρόφηση του ασβεστίου και την παρεμπόδιση της διάσπασής τους, καθώς και την προστασία τους από την οστεοπόρωση. Στους άνδρες, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την ικανότητα αύξησης της δύναμης και του μεγέθους των μυών.

Υγιεινά λίπη

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να πάρετε περίπου 20%-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων από λίπος σας. Ενα γραμμάριο λίπους παρέχει 9 θερμίδες, οπότε αν χρειάζεστε 2.000 θερμίδες ημερησίως, θα χρειαστείτε 44 έως 78 g λίπους την ημέρα.

Κατ’ ελάχιστο, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 10% των συνολικών θερμίδων από λίπος, αλλά επειδή αυτή είναι ποσότητα μικρότερη από την συνιστώμενη, αποφύγετε να μειώσετε την πρόσληψη λίπους χωρίς να έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί το γιατρό σας.

Οταν επιλέγετε πηγές λίπους, επικεντρωθείτε σε μονοακόρεστα λίπη και πολυακόρεστα λίπη που προέρχονται από πηγές όπως τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο και περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε πηγές όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.

  Κοιλιά: Τρεις κινήσεις που μειώνουν το πιο επικίνδυνο λίπος

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στα τρόφιμα όπως το κρέας, το τυρί και το βούτυρο, στο 10% της συνολικής πρόσληψης λίπους σας και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται συχνά στη μαργαρίνη και στα εμπορικά ψημένα αγαθά.

 

medinova.gr

 

Αφήστε μια απάντηση