Μία Ελληνίδα παθολόγος μας λέει πώς θα φτιάξουμε ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

Μία Ελληνίδα παθολόγος μας λέει πώς θα φτιάξουμε ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

Και η λιποδιάλυση θέλει το smoothie της!

 

Κρίστυ Περρή

Προς μεγάλη ανακούφιση της μητέρας μου (που με ικετεύει τα τελευταία είκοσι χρόνια να ρίχνω και κανένα λαχανικό στον οργανισμό μου για να μην φρακάρουν τα σάντουιτς) και προς εξίσου μεγάλη ενόχληση των φίλων μου (επειδή πλέον μιλάω συνέχεια για kale chips και zucchini noodles) η στροφή στην υγιεινή διατροφή δεν είναι απλά μία φάση! Τρώω μελιτζάνες και κουνουπίδι και ακτινίδιο και το ευχαριστιέμαι κιόλας.

Εκεί λοιπόν που ψαχνόμουν μέσα στην απέραντη κλίκα των foodies για ελληνικά blogs και λογαριασμούς με συνταγές και συμβουλές, βρέθηκα να μιλάω με την Αγγελική στο instagram η οποία μου έλεγε να βάλω κουνουπίδι σε ένα smoothie με κακάο και εγώ κοιτούσα την οθόνη με τα DMs με μισό μάτι. Κι όμως! Το έκανα και έζησα να πω πως το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.

Η Αγγελική σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία και Αθήνα με ειδικότητα στην Παθολογία και ξεκίνησε να ασχολείται με την διατροφή όταν έμεινε έγκυος στο δεύτερό της παιδί πριν τέσσερα χρόνια. Σήμερα έχει το δικό της blog με τίτλο Pure Momentum, όπου ασχολείται εντατικά με το αυξανόμενο κίνημα του sustainable food & sustainable living, αξίες απαραίτητες, όπως λέει και η ίδια, για την διατήρηση της υγείας του εαυτού μας και του πλανήτη.

Mπορείς να βρεις το blog της εδώ.

Κάποια στιγμή γύρω στον Φεβρουάριο ανέβασα την άρρωστη και χλωμή μου φάτσα στα instagram stories γκρινιάζοντας για το ότι ήταν η τέταρτη φορά μέσα στον χρόνο που είχα κρυολόγημα και πως ήθελα να ακυρώσω τα πάντα για να γίνω πατάτα. Μετά από λίγο η Αγγελική μου έστειλε μήνυμα: «Πατατάκι, έχεις κουρκουμά και κανέλα στο σπίτι;»

  Κάνε το smoothie σου πιο υγιεινό και λίγων θερμίδων

Καθώς λοιπόν έβαζα την μαμά μου να πάει στο σούπερ μάρκετ να πάρει κουρκουμά και κανέλα (και μετά να έρθει να μου φτιάξει και το γιατρικό smoothie) μου ήρθε μία ιδέα και δεν ήταν από τον πυρετό.

Έτσι λοιπόν έβαλα την Αγγελική να μου δώσει συνταγές smoothies για την κάθε μου ανάγκη και την ρώτησα αν μπορώ να μοιραστώ την σοφία της με τους αναγνώστες που έχουν σπίτι τους μπλέντερ.

Ιδού τα αποτελέσματα!

 

Μία Ελληνίδα παθολόγος μας λέει πώς θα φτιάξουμε ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

Για αποτοξίνωση

Για αποτοξίνωση

Δηλαδή για όταν έχεις φάει το βάρος σου σε σοκολατάκια και τηγανιτές πατάτες το Σαββατοκύριακο και θέλεις να αντιστρέψεις την καταστροφή (και τις τύψεις) την Δευτέρα.

Υλικά

½ κούπα κόκκινο λάχανο

½ κούπα φράουλες.

Χυμός από μισό λάιμ

½ κ.γ. τζιντζερ τριμμένο ή σκόνη

3 κ. σούπας γιαούρτι καρύδας ή cashews, ή γάλα καρύδας

1 κ. γ. παπαρουνόσπορος

Η γιατρός λέει:

Ένα κατακόκκινο smoothie με αποστολή να μας χαρίσει την δύναμη μερικών από των καλύτερων τροφών. Το κόκκινο λάχανο είναι γεμάτο πολυφαινόλες, ουσίες ισχυρά αποτοξινωτικές. Η φράουλα, το πολυφάρμακο της φύσης, περιέχει σε 100 γραμμάρια σχεδον το 100% της ημερήσιας ανάγκης μας σε βιταμίνη C, μια ουσία ισχυρά αντιοξειδωτική και πολύτιμη.

Καταπολεμά επίσης επάξια το οξειδωτικό στρες. O παπαρουνόσπορος, ένα ιδιοφυές λιλιπούτειο σποράκι γεμάτο ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, μονοακόρεστα λιπαρά και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης σε μόλις 1 κουταλιά γλυκού!

Για  boost ενέργειας

ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

Δηλαδή για όσους δεν πίνουν καφέ ή προσπαθούν να τον κόψουν αλλά κάτι γίνεται στην ατμόσφαιρα γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι και όλα σου φέρνουν υπνηλία.

Υλικά:

½ κούπα σπανάκι

½  παγωμένη μπανάνα

½ κούπα ανανά

1 κ. σούπας chia σποράκια

1 πορτοκάλι

H γιατρός λέει:

Τι να πρωτοπούμε για το σπανάκι, την πράσινη ενέργεια, που είναι γεμάτο βιταμίνες, κυριως Α. Οι σπόροι Chia, μοναδικά λιλιπούτεια σποράκια και αυτά που θωρακίζουν νερό, προσφέροντας ενυδάτωση όλη μέρα. Ο ανανάς και το πορτοκάλι εξασφαλίζουν τις απαραίτητες βιταμίνες για την βασική κυτταρική λειτουργία. Και βέβαια δεν νοείται ενέργεια χωρίς σάκχαρα. Μισή μπανάνα μας προσφέρει ακριβώς οσα χρειάζεται ο οργανισμός το πρωί.

  Οι τροφές που μας κάνουν χαρούμενους

Για λιποδιάλυση

Για λιποδιάλυση

Δηλαδή για τις μέρες που βαριέσαι να πας στο γυμναστήριο αλλά θέλεις ακόμα να νιώσεις ότι κάτι έκανες. Φάε κανέλα!

Υλικά

½ κούπας μύρτιλλα

4 κ. σούπας νιφάδες βρώμη

2 κ. σούπας καρύδα τριμμένη

½ κούπα γάλα βρώμης ή καρύδας

1 κ. γ. κοπανιστός λιναρόσπορος

½ κ. γ. κανέλα

Η γιατρός λέει:

Τα μύρτιλλα έχουν μοναδικές φαρμακευτικές ιδιότητες, καθότι περιέχουν μερικές από τις πιο αντιοξειδωτικές ουσίες στην φύση ενώ παράλληλα εχει αποδειχτεί ότι με καθημερινή κατανάλωση βοηθούν αποτελεσματικά στην απώλεια κοιλιακού λίπους. Η κανέλα επίσης κατέχει ρόλο ισάξιο καθώς δύναται να επιφέρει λιποδιάλυση στην κοιλιακή χώρα.

Η βρώμη εχει ερευνηθεί παρα πολύ από τους επιστήμονες οι οποίοι κατέληξαν ομόφωνα στο ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων καθημερινά μας αδυνατίζει. Ο λιναρόσπορος αποτελεί την υψηλότερη φυτική πηγή  ω3 λιπαρών οξέων τα οποία αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης. Η σάρκα της καρύδας περιέχει λιπαρά τα οποία δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό αλλά κιόλας τον βοηθούν να χάσει λιπώδη ιστό.

 

Μία Ελληνίδα παθολόγος μας λέει πώς θα φτιάξουμε ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

Αντιφλεγμονώδης δράση

Αντιφλεγμονώδης δράση

Για εμάς τα ευαίσθητα πατατάκια.

Υλικά
½ mango

½ μπανάνα

2 φούντες παγωμένο κουνουπίδι

½ κ. γ. κανέλα

½ κ. γ. κουρκουμάς

½ κούπα γάλα cashews ή φυτικό γάλα

Η γιατρός λέει:

Το mango σε έρευνες έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων όπως νόσοι του εντέρου. Ο κουρκουμάς κατέχει τον θρόνο ανάμεσα στις πιο αντιφλεγμονώδεις ουσίες της φύσης! Φάρμακο για τους Ασιάτες για χιλιάδες χρόνια, μας προστατεύει φυσικά από εσωτερικές φλεγμονές. Το κουνουπίδι όπως και όλα τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν πολύτιμες φαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ένα σμούθι φάρμακο!

  Εσύ τρως τέσσερα βραστά αυγά την εβδομάδα; Αν όχι ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις..

Για γλυκιά ενυδάτωση

ένα smoothie για κάθε μας ανάγκη

Για να είναι λαμπερό το μάγουλο πριν ξεκινήσουμε το contouring.

Υλικά

1/2 κούπα γάλα cashews ή βρώμης ή σόγιας

1 αχλάδι

½ αβοκάντο

2 χουρμάδες βασιλικοί

1 κ. γ. κακάο

1 κ. γ. χαρουπάλευρο

Η γιατρός λέει:

To αγαπημένο κακάο περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνη ανα 100! Γεμάτο μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες, αποτελεί ‘υπερτροφή’ όπως και το χαρούπι, που επιπλέον είναι γεμάτο ασβέστιο. Με βάση την γνώση ότι η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σημαντικά από την παρουσία μαγνησίου σε ικανοποιητικά επίπεδα, το ρόφημα αυτό είναι πραγματικά δυναμίτης! Τα μονοακόρεστα λιπαρά από τα cashews & το αβοκάντο απλά ολοκληρώνουν το θρεπτικά πεντανόστιμο σκηνικό.

Ενάντια στην δυσκοιλιότητα

Ενάντια στην δυσκοιλιότητα

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες επομένως ας σταματήσουμε να το αντιμετωπίζουμε σαν θέμα taboo και ας κόψουμε κανένα μήλο.
Υλικά
½ πράσινο μήλο

1 ακτινίδιο

¼ κούπα αγγούρι

1 χούφτα σταφύλι

1 κ. σούπας πίτουρο ζέας ή βρώμης

1 κ. γ. μέλι

1/3 κούπας νερό

Η γιατρός λέει:

Η εντερική υγεία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ευεξίας, καθότι το έντερό μας είναι το μέσο πρόσληψης αλλά και αποβολής θρεπτικών συστατικών. Το μήλο, το ακτινίδιο, το σταφύλι, το αγγούρι περιέχουν πολύτιμες φυτικές ίνες που βοηθούν αποτελεσματικά στην βελτίωση της εντερικής λειτουργίας.

Το πίτουρο, δηλαδή το εξωτερικό περίβλημα των δημητριακών, περιέχει συμπυκνωμένες φυτικές ίνες που αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου. Σημαντική επίσης είναι η λήψη τουλάχιστον 2 λίτρων νερού ημερησίως.

Μπορείς να μιλήσεις και εσύ με την Αγγελική για περισσότερες συμβουλές στον λογαριασμό της στο instagram. Καλές δημιουργίες!

 

athensvoice

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *