Ακτινίδιο: Πόσες θερμίδες έχει, ποια τα οφέλη του και πόσα να τρώω την ημέρα

Ακτινίδιο: Πόσες θερμίδες έχει, ποια τα οφέλη του και πόσα να τρώω την ημέρα

Ακτινίδιο: Πόσες θερμίδες έχει, ποια τα οφέλη του και πόσα να τρώω την ημέρα

Μήπως ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να καταναλώσουν το ακτινίδιο; Δυστυχώς το ακτινίδιο ανήκει στα φρούτα με τους λιγότερους οπαδούς λόγω της γλυκόξινης γεύσης που παρουσιάζει. Ωστόσο αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που αν δεν το έχεις ήδη κάνει, αξίζει να το προσθέσεις στην διατροφή σου.

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

 

Διατροφική αξία

Το ακτινίδιο είναι ένα χειμερινό φρούτο με ελάχιστες θερμίδες και πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Πιο αναλυτικά ένα μέτριο ακτινίδιο (100γρ) περιέχει

Θερμίδες (kcal) 61
Πρωτεΐνη (γρ) 1,14
Λιπαρά (γρ) 0,5
Υδατάνθρακες (γρ) 14,7
Φυτικές Ίνες (γρ) 3
Νερό (γρ) 83

 

αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο

 

Ακτινίδιο: Πόσες θερμίδες έχει, ποια τα οφέλη του και πόσα να τρώω την ημέρα

Ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως

Βιταμίνες
Bιταμίνη C (mg) 92,7
Bιταμίνη Κ (μg) 40,3
Βιταμίνη Α (μg) 4
Βιταμίνη Ε (mg) 1,46
Μέταλλα
Ασβέστιο (mg) 34
Σίδηρο(mg) 0,31
Μαγνήσιο(mg) 17
Φώσφορο (mg) 34
Κάλιο (mg) 312
Νάτριο (mg) 3
Χαλκός (mg) 0,13

 

Όπως παρατηρείς στον παραπάνω πίνακα το ακτινίδιο εμφανίζει ένα ιδιαιτέρα πλούσιο θρεπτικό προφίλ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C. Ένα μόνο ακτινίδιο μπορεί να καλύψει λίγο περισσότερο από το μισό της συνιστώμενης δόσης που χρειάζεται ο οργανισμός σου καθημερινά!

 

Ιδιότητες – Οφέλη στην υγεία

Εκτός όμως από το εξαιρετικό αυτό θρεπτικό προφίλ, το ακτινίδιο είναι συνδεδεμένο και με αρκετά οφέλη για τον οργανισμό σου πιο συγκεκριμένα.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου

Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως το ακτινίδιο βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες εκτός από την δυσκοιλιότητα βοηθούν επίσης στην πληρότητα και στην αύξηση του κορεσμού μειώνοντας έτσι την όρεξη και βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

  Η ευεργετική χρήση του αμυγδαλέλαιου στο πρόσωπο

 

Βοηθάει στην πέψη

Το ακτινίδιο εκτός απο την υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, περιέχει επίσης και ένα ένζυμο την ακτινιδίνη, η οποία βοηθάει να διασπαστούν οι πρωτεΐνες και φαίνεται πως έχει θετική επίδραση στην πέψη και στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.

 

Μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς

Μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση 2-3 ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια μπορεί να αποφευχθούν καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό και η καρδιακή προσβολή. Επιπλέον βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης και πιο συγκεκριμένα των επιπέδων της LDL χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων.

Ενώ φαίνεται επίσης πως μπορεί να μειώσει την πήξη του αίματος και έτσι να αποφευχθεί η πιθανότητα θρομβώσεων. Όλα αυτά λοιπόν συντελούν στην συνολική βελτίωση της υγείας της καρδιάς σου.

Ακτινίδιο: Πόσες θερμίδες έχει

 

Ακτινίδιο: Πόσες θερμίδες έχει, ποια τα οφέλη του και πόσα να τρώω την ημέρα

Μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα

Πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες και κυρίως πλούσιο σε βιταμίνη C, μιας βιταμίνης απαραίτητης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Η κατανάλωση του συνεπώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σου έναντι σε ασθένειες, κρυολογήματος και γρίπης.

 

Προστατεύει την υγεία των ματιών

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων φαίνεται πως μπορεί να προστατεύσει την υγεία των ματιών σου και να μειώσει τον κίνδυνο για εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, η αποτελεί αιτία απώλειας όρασης.

 

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πληθώρα κρεμών με κύριο συστατικό το ακτινίδιο. Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και κατά συνέπεια τις βλαβερές συνέπειες στην επιδερμίδα σου. Ενώ επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε οδηγεί στην δημιουργία ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος.

 

Προάγει τον καλύτερο ύπνο

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε σεροτονίνη (μια χημική ουσία του εγκεφάλου που ρυθμίζει την διάθεση και σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα) αλλά και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σου.

  Θες να μείνεις για πάντα νέα; 10 σούπερ τροφές που πρέπει να καταναλώνεις

 

Βοηθάει στην ενυδάτωση

Τέλος ένα μεγάλο πλεονέκτημα που παρουσιάζουν τα φρούτα είναι ότι σου προσφέρουν την δυνατότητα να φας το νερό σου! Το ακτινίδιο λοιπόν περιέχει 83% νερό συνεπώς αποτελεί μια καλή πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό σου.

 

Παρενέργειες απο το ακτινίδιο

Η κατανάλωση ακτινιδίων δεν έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση παρενεργειών και θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. Προσοχή χρειάζεται μόνο για τα άτομα που είναι αλλεργικοί. Όπου τα σημάδια της αλλεργίας περιλαμβάνουν φαγούρα στο λαιμό, πρησμένη γλώσσα, πρόβλημα κατάποσης, εμετό και κνίδωση.

Η κατανάλωση ακτινιδίων δεν έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση παρενεργειών

 

Πόσα ακτινίδια να τρώω την ημέρα;

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ωστόσο ο γενικός κανόνας αναφέρει την κατανάλωση 3-5 μερίδων φρούτων την ημέρα. Βέβαια μια μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε 2 μικρά ακτινίδια (ή 1 μεγάλο).

Αν ωστόσο προσπαθείς να μειώσεις το βάρος σου τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως η κατανάλωση έως 3 μεγάλων ακτινιδίων την ημέρα είναι ικανοποιητική ποσότητα για να προσλάβεις όλα τα παραπάνω οφέλη.

Οι τρόποι που μπορείς να το καταναλώσεις είναι αρκετοί ανάλογα με την επιθυμία σου κάθε στιγμή. Μπορείς να το καταναλώσεις τόσο φρέσκο σαν φρούτο, όσο και σαν συστατικό στο γιαούρτι σου, σε φρουτοσαλάτες ή σε κάποιο smoothie μαζί με λίγο μέλι, δίνοντας χρώμα αλλά και μια διαφορετική εξωτική γεύση στο γεύμα σου.

Πρόσθεσε λοιπόν το ακτινίδιο στην καθημερινή σου διατροφή, πάντα με μέτρο και επωφελήσου απο όλα τα θρεπτικά συστατικά που αυτό μπορεί να σου προσφέρει.

 

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Βιβλιογραφία 

Kaur L, Rutherfurd SM, Moughan PJ, Drummond L, Boland MJ. Actinidin enhances gastric protein digestion as assessed using an in vitro gastric digestion model. J Agric Food Chem. 2010 Apr 28;58(8):5068-73. doi: 10.1021/jf903332a. PMID: 20232890.

  Έχεις αϋπνίες; Δες ποιο φρούτο πρέπει να φας!

Svendsen M, Tonstad S, Heggen E, Pedersen TR, Seljeflot I, Bøhn SK, Bastani NE, Blomhoff R, Holme IM, Klemsdal TO. The effect of kiwifruit consumption on blood pressure in subjects with moderately elevated blood pressure: a randomized, controlled study. Blood Press. 2015 Feb;24(1):48-54. doi: 10.3109/08037051.2014.976979. Epub 2014 Dec 8. PMID: 25483553.

Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Prospective Study of Intake of Fruits, Vegetables, Vitamins, and Carotenoidsand Risk of Age-Related Maculopathy. Arch Ophthalmol. 2004;122(6):883–892. doi:10.1001/archopht.122.6.883                                                                                                                             Calharvest.com. 2021. Kiwifruit’s Key Roll in Heart Health. [online] Available at: <http://www.calharvest.com/nutr.heart.study.html> [Accessed 20 September 2021].

StonehouseWelma, GammonCheryl S., BeckKathryn L., ConlonCathryn A., von HurstPamela R., and KrugerRozanne. Kiwifruit: our daily prescription for health. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 91(6): 442-447. https://doi.org/10.1139/cjpp-2012-0303                                                                                                                                       pjcn.nhri.org.tw. 2021. Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. [online] Available at: <https://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/20/2/169.pdf> [Accessed 21 September 2021].

U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE Agricultural Research Service. 2021. Kiwifruit, green, raw. [online] Available at: <https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168153/nutrients> [Accessed 20 September 2021].

 

fmh.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *