Πώς να καθαρίσεις από το σπίτι σου την αρνητική ενέργεια;

Πώς να καθαρίσεις από το σπίτι σου την αρνητική ενέργεια

Πώς να καθαρίσεις από το σπίτι σου την αρνητική ενέργεια

 

από την Δανάη Χριστοπούλου

Τι δημιουργεί αρνητική ενέργεια σε ένα σπίτι

Αν έχεις ασχοληθεί με πολεμικές τέχνες ή με το feng shui, τότε πιθανότατα έχεις συναντήσει την έννοια του «chi».Chi ή qi είναι η ροή της ενέργειας που υπάρχει σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Για τους ανθρώπους, ασκήσεις αναπνοής, ισορροπίας και ενδυνάμωσης, καθώς και ο διαλογισμός, οι θετικές σκέψεις και πράξεις καλοσύνης μπορούν να ενδυναμώσουν το chi μας.

Σε ένα σπίτι, το chi βελτιώνεται όταν τα έπιπλα είναι τοποθετημένα με τέτοιον τρόπο που δεν μπλοκάρουν τη ροή της ενέργειας και όταν τα διαφορετικά στοιχεία της φύσης (αέρας, γη, νερό, φωτιά) βρίσκονται σε ισορροπία στο χώρο.

Σύμφωνα με το feng shui, λοιπόν, αρνητική ενέργεια σε ένα σπίτι δημιουργείται όταν δεν συμβαίνουν τα παραπάνω.
Αλλά υπάρχουν κι άλλες απόψεις.

Αν, για παράδειγμα, πιστεύεις ότι δεν είμαστε μόνο το σώμα μας και λέξεις όπως «πνεύματα» και «ψυχές» δεν σου προκαλούν eye roll, τότε δεν είναι δύσκολο να φανταστείς ότι ένα σπίτι μπορεί να κουβαλάει αρνητική ενέργεια από αυτούς που το έχουν κατοικήσει στο παρελθόν. Είτε ανθρώπους που τους συνέβη κάτι κακό μέσα στο ίδιο το σπίτι, είτε πνεύματα που «ξέμειναν» εδώ για λόγους που ίσως θα έπρεπε να είχα περάσει στη Θεολογική Σχολή τότε στις Πανελλήνιες για να τους συζητήσουμε εμπεριστατωμένα.

Αυτό που πιστεύω προσωπικά είναι ότι οι πράξεις και η παρουσία μας σε ένα σπίτι αφήνουν κάποιο αποτύπωμα όταν φεύγουμε.

Είτε όταν φεύγουμε μεταφορικά μιλώντας (για τόπο χλοερό, για τη Valhalla, όπου προτιμάει ο καθένας), είτε όταν απλώς μετακομίζουμε. Για παράδειγμα, η προηγούμενη νοικάρισσα του σπιτιού όπου μένω τώρα είχε μετατρέψει την τριανταφυλλιά στον κήπο σε προσωπικό της σταχτοδοχείο.

Παρόλο που καθάρισα τις άπειρες γόπες, την κλάδεψα, την πότισα και της μιλούσα κάθε μέρα, η τριανταφυλλιά δεν συνήλθε ποτέ εντελώς από το σοκ. Και πιστεύω πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα σπίτι γενικότερα – απλά μας είναι πιο δύσκολο να το δεχτούμε γιατί το θεωρούμε «άψυχο».

Δεν μπορούμε να δούμε την αρνητική ενέργεια όπως βλέπουμε τα μαραμένα φύλλα μιας τριανταφυλλιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι εκεί. Κατά βάθος τη νιώθουμε. Πες το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, πες το αύρα, πες το chi ή ό,τι άλλο θες. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια μοναδική ικανότητα να επηρεάζουμε το χώρο γύρω μας. Πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Πολλές φορές, το «φάντασμα» είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Αν λοιπόν νιώθεις ότι χρειάζεσαι λίγη βοήθεια για να επαναφέρεις την ενέργεια του σπιτιού σου σε θετικά επίπεδα, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν. Όπως φυσικά και το να μην πετάς τις γόπες σου στα καημένα τα φυτά αν καπνίζεις. Ορίστε μας.

Πώς να καθαρίσεις από το σπίτι σου την αρνητική ενέργεια

 

10 Τρόποι για να καθαρίσεις το σπίτι σου από την αρνητική ενέργεια

Τα παρακάτω tips μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό.

 

1. Γενική καθαριότητα

Περίμενες ν’ ακούσεις κάτι πιο μεταφυσικό, το ξέρω, αλλά λίγα πράγματα μπορούν να ισορροπήσουν ενεργειακά ένα χώρο όσο ένα ξεγυρισμένο καθάρισμα. Δώσε ιδιαίτερη σημασία στα μέρη που δεν ακουμπάς συχνά, όπως π.χ.τις γωνίες κοντά στο ταβάνι ή το πάτωμα, το έξω μέρος από τα παραθυρόφυλλα, το κάτω μέρος των ραφιών κ.λπ. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να είσαι mindful σχετικά με το τι προϊόντα καθαρισμού χρησιμοποιείς στο σπίτι σου.

Μπορεί να έχουμε μεγαλώσει όλοι με τη μυρωδιά της χλωρίνης στα πλακάκια, αλλά αν θέλεις να βελτιώσεις την ενέργεια του σπιτιού σου καλό θα είναι να επιλέξεις οικολογικά καθαριστικά, με όσο το δυνατόν φυσικά συστατικά που δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Πράσινο σαπούνι, μηλόξιδο, μαγειρική σόδα και λεμόνι αποτελούν μερικούς από τους πιο σημαντικούς συμμάχους σου σε αυτή τη φάση του energy cleaning.

  Aνθισμένη κερασιά από LEGO μπήκε στο ρεκόρ Γκίνες και είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχετε δει

 

2. Αλάτι

Αν επισκέπτεσαι πού και πού New Age ιστοσελίδες του γλυκού νερού (σαν το Goop της Γκουίνεθ Πάλτροου) θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότερες από αυτές σου προτείνουν να αγοράσεις ένα σωρό αντικείμενα που θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το σπίτι σου από την αρνητική ενέργεια και να γλιτώσεις το πορτοφόλι σου από έξτρα ευρώ. Οι λάμπες από άλατα Ιμαλαΐων είναι ένας συνήθης ύποπτος.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις λάμπες από άλατα Ιμαλαΐων: αφενός παράγουν φυσικά αρνητικά ιόντα, αφετέρου δείχνουν πολύ ωραίες στο κομοδίνο. Ωστόσο μπορείς να βοηθήσεις το σπίτι σου να αποτοξινωθεί ενεργειακά χρησιμοποιώντας απλώς χοντρό θαλασσινό αλάτι. Από την αρχαιότητα ακόμα, το αλάτι χρησιμοποιείται για προστασία – από κακά πνεύματα, τις κακές προθέσεις των γύρω μας, αλλά και από διάφορα ζωύφια και μικροοργανισμούς.

Το έθιμο του να ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι πίσω μας όταν θέλουμε να… διώξουμε το κακό δεν έχει περάσει τυχαία στο υποσυνείδητο του σοφού λαού. Ένας τρόπος να καθαρίσεις την αρνητική ενέργεια από το σπίτι σου είναι να ρίξεις μερικούς κόκκους σε κάθε γωνία του σπιτιού και σε όλες τις πόρτες/παράθυρα/κάσες. Δεν βλάπτει κανέναν (ακόμα κι αν έχεις κατοικίδια) και προστατεύει από την αρνητική ενέργεια που μπορεί να έχει μαζευτεί σε αυτά τα μέρη – θα πρέπει να θυμάσαι όμως να το ανανεώνεις κάθε φορά που καθαρίζεις.

Ένας άλλος τρόπος είναι να έχεις μικρά μπολ με θαλασσινό αλάτι σε κάθε δωμάτιο, πάνω σε κάποιο γωνιακό τραπεζάκι ή ακόμα και στο κέντρο του δωματίου. Αρκεί να πείσεις τον Scooby ότι δεν πρόκειται για φαγητό.

 

3. Βότανα

Λεβάντα, φασκόμηλο, βασιλικός, δεντρολίβανο, λεμονόχορτο, μαντζουράνα, δίκταμο. Όλα τους υπέροχα βότανα, με ιδιότητες που εγώ προσωπικά θα αποκαλούσα «μαγικές» αν δεν φοβόμουν μη με πάρετε με τις πέτρες. Όλα αυτά τα βότανα (καθώς και η βαλεριάνα και το σκόρδο, αλλά αυτά δεν τα συστήνω αν δεν θέλεις το σπίτι σου να μυρίζει σαν παλιό παπούτσι) μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις και να προφυλάξεις το σπίτι σου από αρνητικές ενέργειες.

Μπορείς να ρίξεις μερικά αποξηραμένα φυλλαράκια στις γωνίες, όπως είπαμε με το αλάτι παραπάνω (αλλά προσοχή αν έχεις κατοικίδια), αλλά και κάτω από το στρώμα του κρεβατιού σου για προστασία ενώ κοιμάσαι. Μπορείς να φτιάξεις αποξηραμένα ματσάκια και να τα κρεμάσεις από το ταβάνι, ιδίως κοντά σε παράθυρα.

Μπορείς να βράσεις τα βότανα και να χρησιμοποιήσεις το τσάι τους σαν μέρος του καθαριστικού σου (η λεβάντα, ο βασιλικός και το λεμονόχορτο θα δώσουν και υπέροχη μυρωδιά στο σπίτι σου). Μπορείς επίσης απλά να διατηρείς τα παραπάνω φυτά σε γλαστράκια, σε μέρος που θα τα βλέπει συχνά ήλιος. Απλά μην ξεχνάς να τα ποτίζεις.

 

4. Χωροταξικές αλλαγές

Αν έχεις δει έστω και ένα επεισόδιο Marie Kondo (ή Queer Eye, εδώ που τα λέμε), ξέρεις ήδη πως ακόμα και μια μικρή αλλαγή στη διαρρύθμιση των επίπλων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διάθεσή μας. Αλλά και στην ενέργεια του χώρου, συμπληρώνω εγώ.Δοκίμασε να αλλάξεις θέση στα έπιπλα ώστε να μην μπλοκάρουν πόρτες, παράθυρα και εισόδους. Ξεφορτώσου αντικείμενα και μικροέπιπλα που δεν χρειάζεσαι.

Χρησιμοποίησε καλύμματα σε χαρούμενα χρώματα για να σκεπάσεις τυχόν φθορές σε παλιά έπιπλα. Βάψε παλιά ξύλινα έπιπλα που έχεις βαρεθεί. Άλλαξε θέση στα καδράκια. Επανάλαβε τη διαδικασία όσο συχνά θέλεις: είναι φυσιολογικό το σπίτι μας να αλλάζει και να εξελίσσεται μαζί μας.

  Φυτά που απωθούν τα κουνούπια και σώζουν από τα τσιμπήματα

 

Πώς να καθαρίσεις από το σπίτι σου την αρνητική ενέργεια

5. Wind Chimes

Χτύποι ανέμου, στα ελληνικά. Χρησιμοποιούνται πολύ στην Ασία, όπου πιστεύουν πως αυτά τα «κρεμαστά» βοηθούν στο feng shui. Δεν είναι ακριβά, αλλά για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις μερικά μόνη σου. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι σπάγκος, ένα-δύο μικρά κουδουνάκια, κομμάτια ξύλο και οτιδήποτε άλλο σου φαίνεται όμορφο και σε κάνει να νιώθεις γαλήνια, από κοχύλια μέχρι κρυστάλλους. Τοποθέτησε το wind chime στην είσοδο του σπιτιού σου και αν μπορείς στην είσοδο της κρεβατοκάμαρας ή του καθιστικού.

 

6. Καμπανάκι

Μια πιο μίνιμαλ εκδοχή των wind chimes είναι ένα καμπανάκι. Κάθε φορά που θέλεις να κάνεις kickstart στην ενέργεια του σπιτιού σου, χτύπησέ το μερικές φορές. Ο ήχος της καμπάνας θεωρείται από πολλούς αρχαίους πολιτισμούς ιδανικός όταν χρειάζεται να «εξαγνίσεις» ένα χώρο, αλλά ακόμα και τις σκέψεις σου. Λειτουργεί όπως τα gong στα βουδιστικά μοναστήρια και σε σεμινάρια διαλογισμού.

 

7. Κρύσταλλοι

Εντάξει, μοιραία θα φτάναμε και στους κρυστάλλους. Κρύσταλλοι quartz, αχάτης, αμέθυστος και όνυχας είναι ιδανικές επιλογές για προστασία από αρνητική ενέργεια. Μπορείς να τους τοποθετήσεις στο περβάζι ενός παραθύρου, σε τραπεζάκια ή στο κομοδίνο σου.

Ωστόσο, από τότε που η Γκουίνεθ Πάλτροου έκανε τους κρυστάλλους της μόδας, η ζήτησή τους έχει ανέβει πολύ παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι η εξόρυξή τους δεν γίνεται πάντα με ηθικό τρόπο. Είναι πολύ σημαντικό να αγοράζεις κρυστάλλους μόνο από μαγαζιά που εμπιστεύεσαι και να ξέρεις από πού προέρχεται η κάθε πέτρα.

Επίσης να θυμάσαι ότι οι κρύσταλλοι χρειάζονται συχνά ενεργειακό καθάρισμα και «φόρτιση» αν θέλεις να είναι κάτι παραπάνω από όμορφες πέτρες στο τραπεζάκι του σαλονιού σου. (Μπορείς να τους βάλεις σε ένα πιατάκι με αλάτι ή να τους αφήσεις κάτω από το φως του ήλιου ή του φεγγαριού για μερικές ώρες.)

 

8. Φωτιά

Η φωτιά εξαγνίζει την ενέργεια ενός χώρου, ενώ δημιουργεί cosy ατμόσφαιρα. Τρόποι να ενδυναμώσεις την παρουσία του στοιχείου της φωτιάς στο σπίτι σου υπάρχουν πολλοί, ακόμα κι αν δεν είσαι από τους τυχερούς που διαθέτουν τζάκι ή ξυλόσομπα. Κεριά (λευκά ή πράσινα κατά προτίμηση) τοποθετημένα στρατηγικά σε όλο το σπίτι είναι μια λύση, αρκεί φυσικά να μην είναι προσβάσιμα σε μικρά παιδιά ή κατοικίδια. Μπορείς να έχεις κεριά και ρεσό μέσα σε φανάρια (αρκεί να μην είναι τελείως κλεισμένα μέσα σε τζάμι). Μπορείς επίσης να έχεις τη φωτιά στο χώρο ανάβοντας incense sticks.

 

9. Τρεχούμενο νερό

Τα σιντριβάνια εσωτερικού χώρου είναι ένας τέλειος τρόπος να καθαρίσεις την αρνητική ενέργεια από το σπίτι. Είναι κάπως ακριβά, αλλά μερικά μικρά μπολ, ένα σε κάθε δωμάτιο, με φρέσκο νερό που θα αλλάζεις κάθε πρωί είναι μια τέλεια low budget/low tech εναλλακτική. Μπορείς να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν μέσα σε αυτό το μπολ βάλεις πέταλα λουλουδιών, κάποιο από τα βότανα που αναφέραμε παραπάνω ή μια-δυο σταγόνες αιθέρια έλαια.

 

10. Smudging

Ελληνιστί λιβάνισμα, αν και δεν γίνεται με λιβάνι. Το smudging είναι μια τελετή που έχει τις ρίζες της στις πεποιθήσεις των ιθαγενών της Αμερικής: η ιδέα είναι πως ο καπνός του smudge stick εξαγνίζει την αρνητική ενέργεια και τα κακά πνεύματα και προετοιμάζει κάποιον για προσευχή ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτεί καθαρό μυαλό και καρδιά.

  «Δεν πρέπει να φύγεις από την Ελλάδα... Η Παναγία θα σε κάνει καλά εδώ.Εάν φύγεις θα...»!

Παραδοσιακά το smudging γίνεται με λευκό φασκόμηλο (white sage) ή με palo santo, ένα γηγενές ειδικό ξύλο στη Νότια Αμερική. Το palo santo είναι ιδανικό όταν θέλεις να καθαρίσεις την αρνητική ενέργεια από ένα χώρο, διατηρώντας όμως οτιδήποτε θετικό υπάρχει ήδη ενεργειακά. Το φασκόμηλο, αντίθετα, είναι ιδανικό όταν θέλεις να καθαρίσεις το χώρο από κάθε είδους ενέργεια (σαν τη διαφορά ανάμεσα στο sleep και στο restart στον υπολογιστή σου).

Το smudging έχει γίνει αρκετά της μόδας τον τελευταίο καιρό – πολλά sites πουλάνε έτοιμα smudge sticks και κομματάκια palo santo. Aλλά όπως και με τους κρυστάλλους, καλό θα είναι να ψωνίζεις μόνο από μέρη που εμπιστεύεσαι. Άσε που για μένα προσωπικά τα καλύτερα αποτελέσματα θα τα έχεις αν φτιάξεις ένα ματσάκι μόνη σου, με σπάγκο στο χρώμα της προτίμησής σου (λευκό, πράσινο ή μοβ είναι τα παραδοσιακά) και ωραιότατο ντόπιο φασκόμηλο που θα βρεις στη λαϊκή της γειτονιάς σου.

 

Πώς να διατηρήσεις τη θετική ενέργεια στο σπίτι σου

Τόσος κόπος (και τόσο φασκόμηλο) καλό είναι να μην πάει χαμένος.
Αφού καθαρίσεις το σπίτι από την αρνητική ενέργεια, καλό είναι
να διατηρήσεις το περιβάλλον χαρούμενο και γαλήνιο.

Να πώς:

• Κάνε διαλογισμό καθημερινά. Κατά τη διάρκεια μιας μέρας συνήθως βιώνουμε πολλά διαφορετικά συναισθήματα, εκ των οποίων αρκετά μπορεί να είναι έντονα αρνητικά, όπως στρες ή θυμός.Θεωρείται ότι το σπίτι «απορροφά» ενεργειακές δονήσεις από τις πράξεις και τα συναισθήματά μας.Κάνοντας καθημερινά διαλογισμό, έστω και για λίγα λεπτά, δίνεις στο σπίτι σου (και στο μυαλό σου) τη δυνατότητα να ανασάνει και να κάνει ενεργειακό restart.

• Καθιέρωσε μία ώρα για γιόγκα, τάι τσι, προσευχή, gratitude journalism (καταγραφή όλων των πραγμάτων στη ζωή σου για τα οποία είσαι ευγνώμων) το βράδυ. Το να πας για ύπνο χωρίς αρνητικά ενεργειακά αποθέματα είναι ιδανικό και για σένα και για το feng shui της κρεβατοκάμαράς σου. Οπότε βρες έναν τρόπο να «αδειάσεις» από τη μέρα και να εστιάσεις σε μια θετική πρακτική – είτε για σένα αυτό μεταφράζεται στο να γράψεις σε ένα τετράδιο όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων, για να προσευχηθείς, είτε για να κάνεις μια ήπια άσκηση που θα χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα και θα σε φέρει σε επαφή με την ενέργειά σου.

• Άκου καθημερινά τη μουσική που αγαπάς.

Πέρα από το ότι θα σου φτιάξει το κέφι, οι δονήσεις της μουσικής βοηθάνε το χώρο να πάρει τα πάνω του. Τώρα βέβαια αν η μουσική που αγαπάς είναι death metal…

• Χρησιμοποίησε τη δύναμη των μπαχαρικών.Η κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι καγιέν έχουν ευεργετικές ιδιότητες όχι μόνο στον οργανισμό και τη διάθεσή μας, αλλά και στην ενέργεια του χώρου. Μπορείς να βάλεις κανέλα σε ένα πιατάκι (αν δεν έχεις κατοικίδια, γιατί η κανέλα είναι τοξική), να ρίξεις μια πρέζα στη φλόγα ενός κεριού ή απλά να προσθέσεις μπαχαρικά στον καφέ ή στο τσάι σου και να αφήσεις το σπίτι να μυρίσει με το άρωμά τους.

• Πάρε φυτά εσωτερικού χώρου. Αλλά πότιζέ τα και μίλα τους. Τους αρέσει!

• Υιοθέτησε ένα αδέσποτο. Η αγάπη που θα πάρεις και θα νιώσεις είναι το καλύτερο μαγικό ξόρκι για θετική ενέργεια στο σπίτι – και για τη σωτηρία της ψυχής μας γενικότερα.

 

marieclaire.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *