Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

 

Οι καλύτεροι ερευνητές σε ζητήματα διατροφής αποκαλύπτουν τις 8 στρατηγικές που έχουν πραγματικό αποτέλεσμα για να χάσετε τα περιττά κιλά…

Περηφάνια – η ανάγκη να θυμάται πόσα κατάφερε. Κάθε τόσο, η Κατερίνα, ετών 39, βρίσκει έναν λόγο να βάζει τις φωτογραφίες του «πριν», δίπλα στα ψαλίδια, τις χτένες και τα πιστολάκια στο κομμωτήριο όπου εργάζεται.

«Όταν ήμουν 29 χρονών, ζύγιζα περίπου 89 κιλά – και είμαι μόλις 1,52 μ», λέει η Κατερίνα, που τώρα είναι μόλις 56 κιλά. «Έχω τέσσερα παιδιά, και με κάθε εγκυμοσύνη έπαιρνα επιπλέον 9 κιλά που δεν έχανα ποτέ. Φορούσα φαρδιά ρούχα διαρκώς. Είχα δοκιμάσει τα πάντα: τη δίαιτα με τα γκρέιπφρουτ, τη δίαιτα του Χόλιγουντ, της δίαιτα της αεροσυνοδού, τη δίαιτα με τη λαχανόσουπα. Τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα».

Για κάποιον που έχει επιζήσει από αυτόν τον πόλεμο της δίαιτας, η απάντηση ήταν μια αυτοσχέδια δίαιτα, δηλαδή ένας περίεργος συνδυασμός στρατηγικών, σχεδιασμένων ώστε να ταιριάζουν στην προσωπικότητά της. «Έκανα γυμναστική για μιάμιση ώρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, παρέα με μια φίλη μου. Κανένα φαγητό δεν απαγορευόταν, απλά πρόσεχα τις μερίδες.

 

Η διαδικασία έγινε μια θετική εμπειρία:

Τι μπορώ να έχω σήμερα, τι μπορώ να κάνω σήμερα, τι μπορώ να είμαι σήμερα; Αυτό έλεγα στον εαυτό μου».

Οι εμπειρίες και οι απόψεις της Κατερίνας συνάδουν απόλυτα με τα ευρήματα των ερευνητών σε θέματα απώλειας βάρους τα τελευταία δύο περίπου χρόνια. Αυτές οι ανακαλύψεις έχουν ανατρέψει σχεδόν ό,τι ξέρουμε για αυτό που πραγματικά έχει αποτέλεσμα.

«Όλες οι δίαιτες έχουν αποτέλεσμα», λέει η Κατερίνα. «Το αν μπορείς να τις διατηρήσεις και εφόσον έχεις πετύχει τον στόχο σου, είναι άλλο θέμα. Εάν όχι, πρέπει να αναρωτηθείς αν είναι το σωστό για σένα».

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οποιοσδήποτε διαιτολόγος θα γελούσε στο άκουσμα της ιδέας ότι η Κατερίνα μπορεί να φάει ό,τι θέλει και να αδυνατίσει. Η έννοια της «σωστής δίαιτας» ήταν η πέτρα του σκανδάλου ανάμεσα στους υποστηρικτές της δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες, της δίαιτας Άτκινς, τους υποστηρικτές της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά και υψηλούς υδατάνθρακες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, και ούτω καθεξής.

«Είχε κηρυχθεί πόλεμος από όσους υποστήριζαν τα χαμηλά λιπαρά», λέει ο ψυχολόγος Thomas A. Wadden, PhD, διευθυντής του Προγράμματος Βάρους και Διατροφικών Διαταραχών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Ο Άτκινς ένιωθε μειωμένος και παρεξηγημένος».

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Τώρα, όμως, η διαφωνία έχει λήξει. Σημαντικές και πρόσφατες μελέτες δείχνουν μια νέα κατεύθυνση. Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι για να έχουμε επιτυχές αποτέλεσμα (απώλεια και διατήρηση τουλάχιστον του 10% του αρχικού βάρους, για περισσότερο από ένα έτος) η εφαρμογή μιας δίαιτας δεν αρκεί αν δεν τροποποιήσουμε ταυτόχρονα και τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για το φαγητό.
Κερδίζοντας τον δικό σας πόλεμο της δίαιτας

Οι τελευταίες έρευνες στον χώρο της διατροφής προσφέρουν ελπίδες και δημιουργικές λύσεις ακόμα και για τα δυσκολότερα διλήμματα απώλειας βάρους, από έναν απλό τρόπο να χάσετε ακόμα 800 θερμίδες έως έναν καλό τρόπο για να ξεπεράσετε τα προβλήματα στον μεταβολισμό που δημιουργούν οι πολλές δίαιτες. Υπάρχει μια μελέτη που δείχνει ότι η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να περιορίσει το βάρος σας κατά 4 κιλά ή και περισσότερο τον χρόνο – χωρίς δίαιτα με τη την έννοια του περιορισμού και της στέρησης .

Όπως, όμως, δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες μεταξύ τους, έτσι και όλοι όσοι κάνουν δίαιτα δεν είναι ίσοι μεταξύ τους. Όπως ανακάλυψε η Κατερίνα, η απώλεια βάρους έχει τελικά αποτέλεσμα όταν ταιριάζει στην προσωπικότητα, στον τρόπο ζωής και στην προτίμηση στο φαγητό. Δείτε ποιες είναι οι νέες στρατηγικές απώλειας βάρους και πως μπορείτε να τις συνδυάσετε για να δημιουργήσετε το δικό σας, τέλειο σχέδιο.

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

 

1. Νιώστε γεμάτη με λιγότερα

«Πολλές νέες μελέτες δείχνουν ότι η επιλογή ‘έξυπνων θερμίδων’ σας δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα ως προς την απώλεια βάρους. Αυτές οι τροφές δεν θα διαγράψουν τις υπερβολές ενός Big Mac, αλλά τουλάχιστον μπορούν να σας βοηθήσουν να μείνετε στον σωστό δρόμο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πιθανόν δεν έχουν όλες οι δίαιτες τα ίδια αποτελέσματα», λέει ο Gary Foster, PhD, κλινικός διευθυντής του Προγράμματος Βάρους και Διατροφικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

«Επιλέγοντας διαφορετικούς τύπους υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών –καθώς και διαφορετικές ποσότητες αυτών- μπορείτε να έχετε διαφορετικά αποτελέσματα». Τρεις έξυπνες στρατηγικές θερμίδων είναι οι ακόλουθες:

 

A.

Φάτε ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης, χάστε περισσότερο βάρος. Όταν 52 υπέρβαρες γυναίκες και άντρες ακολούθησαν μια δίαιτα των 1.000 θερμίδων την ημέρα για 24 εβδομάδες, εκείνοι που έτρωγαν αμύγδαλα στα γεύματα και στην ώρα του σνακ, έχασαν 18% του σωματικού τους βάρους, ενώ εκείνοι που έτρωγαν σνακ με βάση τους υδατάνθρακες (ψητές πατάτες, ποπ κορν χωρίς λάδι) έχασαν μόλις 11%. Όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς, μείωσαν τους πόντους της μέσης τους κατά 14%, ενώ όσοι έτρωγαν υδατάνθρακες, έχασαν μόλις 9%.

  10 Φρούτα Που Θα Σε Βοηθήσουν Να Αδυνατίσεις

Ερευνητές από το City of Hope National Medical Center στο Duarte της Καλιφόρνια, υποπτεύονται ότι οι πρωτεΐνες, το λίπος και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα αμύγδαλα σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, ενώ δεν απορροφώνται όλες οι θερμίδες των αμυγδάλων χάρη στα σκληρά τοιχώματα των ξηρών καρπών. Επίσης τα δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί, μακαρόνια, κράκερς) λόγω των χαμηλών θερμίδων τους και της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αυξάνουν στο αίσθημα του χορτασμού κάνοντας το σώμα να ζητά λιγότερη τροφή.

Δοκιμάστε: Φουντούκια, ωμά αμύγδαλα, ανάλατα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί έχουν λογικά το ίδιο αποτέλεσμα – είναι πλήρη σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Δοκιμάστε μια χούφτα (όχι περισσότερα, γιατί έχουν επίσης πολλές θερμίδες) αντί για το συνηθισμένο πρωινό ή απογευματινό σας σνακ.

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

B.

Ξεγελάστε το στομάχι σας. Η Barbara Rolls, PhD, ειδικός σε ζητήματα διατροφής στο Pennsylvania State University, ανακάλυψε σε μια πρόσφατη μελέτη της ότι η μείωση της θερμιδικής πυκνότητας του φαγητού –παραδείγματος χάρη, βάζοντας περισσότερα λαχανικά και λιγότερο τυρί στην πίτσα- είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν 544 θερμίδες την ημέρα από τη διατροφή 24 νέων γυναικών, ηλικίας από 19 έως 35 ετών, χωρίς αυτές να καταλάβουν καμία διαφορά.

Η μείωση του όγκου των μερίδων έκοψε επιπλέον 265 θερμίδες την ημέρα. «Η εξοικονόμηση 800 θερμίδων έχει μεγάλη σημασία», λέει η Rolls. «Τρώμε περίπου τον ίδιο όγκο φαγητού κάθε μέρα», συνεχίζει. «Αν μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες, δίνοντας σημασία σε φρούτα πλούσια σε νερό και λαχανικά, μπορείτε να διατηρήσετε υψηλό όγκο και να νιώθετε ικανοποιημένοι. Το στομάχι σας αισθάνεται τον όγκο της τροφής – έχει υποδοχείς για το αίσθημα της διαστολής και αισθητήρες πίεσης».

Η έννοια της ενεργειακής πυκνότητας ολοένα και κερδίζει έδαφος στην πόλεμο των περιττών κιλών. Η ενεργειακή πυκνότητα ενός μέσου γεύματος στα fast-food είναι 1100 KJ/100gr δηλαδή περίπου διπλάσιο από το συνιστόμενο ως υγιεινό γεύμα (525 KJ/100gr) και 145% περισσότερο από την μέση δίαιτα στην Αφρική (450 KJ/100gr)

δοκιμαστε: Ξεκινήστε τα γεύματα με μια μεγάλη σαλάτα – πολλά λαχανικά, χωρίς κρουτόν ή ντρέσινγκ. Φάτε διπλές μερίδες φρούτων και λαχανικών στα γεύματα και αποφύγετε ή μειώστε αμυλούχες τροφές με πολλές θερμίδες, λίπη και λιπαρά κρέατα. Επιλέξτε ένα επιδόρπιο με φρούτα, το οποίο θα συνοδεύσετε με σορμπέ ή μια μπάλα παγωτό για τη γεύση.

 

C.

Φάτε ένα καλό πρωινό. Έρευνες που έγιναν σε παιδιά έδειξαν ότι αυτά που τρώνε πρωινό γεύμα καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και έχουν χαμηλότερο βάρος από τα παιδιά που συνηθίζουν να τρώνε πρωινό. Οι ερευνετές το δικαιολογούν ότι η κατανάλωση πρωινού γεύματος δίνει την απαιτούμενη ενέργεια στο σώμα μας για να κινηθεί και συνεπώς αυτό δεν ζητά τροφή αργότερα τη μέρα με τη μορφή ανθυγιεινών σνακς (γαριδάκια, πατατάκια κα).

Επίσης το πρωινό βάζει μια τάξη στο διαιτολόγιο μας και οι πιθανότητες να παραστρατήσουμε τρώγοντας τροφές που δεν χρειαζόμαστε το υπόλοιπο της μέρας είναι μικρότερες.

δοκιμαστε: Ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα με 2 φέτες ψωμί ή 3-4 φρυγανιές και μία φέτα τυρί με λίγα λιπαρά και γρήγορο σε χρόνο είναι και σας βοηθά να ελέγξετε το βάρος σας.

 

2. Σώστε τον μεταβολισμό σας

Η πιο σκληρή αλήθεια της δίαιτας είναι ότι καθώς μειώνετε τις θερμίδες, ο μεταβολισμός σας χαμηλώνει ταχύτητα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το λίπος. «Το σώμα απλώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στη δίαιτα με σκοπό το αδυνάτισμα και στην λιμοκτονία», σημειώνει ο Wadden. Σίγουρα αυτό δεν ακούγεται και πολύ ευχάριστο, αλλά επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, μπορείτε να διατηρήσετε σταθερό τον μηχανισμό καύσης θερμίδων.

 

Α.

Κάψτε περισσότερες θερμίδες λαμβάνοντας ποιοτικούς υδατάνθρακες Αντί για σαλάμι σε άσπρο ψωμί προτιμήστε γαλοπούλα και πάστα ελιάς σε μαύρο ψωμί: νέες έρευνες από το Children’s Hospital στη Βοστόνη και το Brigham & Women’s Hospital δείχνουν ότι τα καλά λιπαρά και οι υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να επιδράσουν καλύτερα στο ενεργειακό ισοζύγιο.

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Οι ερευνητές μελέτησαν 39 υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, οι οποίοι ακολουθούσαν δίαιτα βασισμένη σε μια διατροφή με σύνθετους υδατάνθρακες ή χαμηλά λιπαρά για μια περίοδο 10 εβδομάδων. Κάθε μέρα λαμβάνονταν 1.500 θερμίδες και κάθε εθελοντής έχασε τελικά περίπου 7,5 κιλά: εκεί όμως τελειώνουν οι ομοιότητες μεταξύ τους. Όσοι έκαναν δίαιτα με τροφές που είχαν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη διατήρησαν έναν ρυθμό βασικού μεταβολισμού –τον αριθμό των θερμίδων που το σώμα σας καίει σε κατάσταση ανάπαυσης- 80 θερμίδων την ημέρα παραπάνω από την ομάδα που τρεφόταν με χαμηλά λιπαρά.

Αν και το αποτέλεσμα αυτό έχει μάλλον προσωρινό χαρακτήρα, τα οφέλη ενός τέτοιου διατροφικού μοντέλου είναι αρκετά.

  Δοκιμασμένα διαιτητικά μυστικά για άμεσο αδυνάτισμα που διαρκεί
Η πρώτη ομάδα ένιωθε λιγότερη πείνα και είχε χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων που απειλούν την καρδιά καθώς και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), ένα συστατικό που συνδέεται με τις καρδιοπάθειες.

«Το σκεπτικό πίσω από τη διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες είναι ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν χαμηλά και σταθερά για αρκετό χρόνο και έτσι νιώθει κανείς χορτασμένος γρηγορότερα», λέει ο ερευνητής David Ludwig, διευθυντής του προγράμματος παχυσαρκίας στο Children’s Hospital στη Βοστόνη. «Οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερη πείνα, ο μεταβολικός τους ρυθμός παραμένει λίγο μεγαλύτερος και νιώθουν καλύτερα – έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σηκωθούν, να κλείσουν την τηλεόραση και να ασκηθούν».

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι αν επιλέξετε αυτούς τους καλούς υδατάνθρακες – φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής αλέσεως- αντί για τους επεξεργασμένους (αναψυκτικά, ντόνατς, ακόμα και πατάτες), μπορούν να σας βοηθήσουν να μην πάρετε αυτά τα επιπλέον 4 κιλά ακόμα κι αν δεν μειώσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε κάθε μέρα, σύμφωνα με νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες, τα επίπεδα άσκησης και το σωματικό βάρος 572 αντρών και γυναικών για 1 χρόνο, κατατάσσοντας τις διατροφικές τους επιλογές ανάλογα με τόσο ανέβαινε το ζάχαρό τους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που ονομάζεται Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ). (Οι επεξεργασμένοι και οι αμυλούχοι υδατάνθρακες έχουν υψηλό ΓΔ γιατί ανεβάζουν το ζάχαρο περισσότερο και γρηγορότερα απ’ ότι οι τροφές με χαμηλό ΓΔ).

Τα ευρήματά τους: Το σωματικό βάρος αυξήθηκε κατά 3,5 κιλά για κάθε αύξηση 10 βαθμών του συνολικού ΓΔ στην καθημερινή δίαιτα ενός ατόμου. Αυτή μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στην επιλογή μιας ψητής πατάτας (με ΓΔ 85) αντί για ένα μπρόκολο (με ΓΔ σχεδόν 0).

«Περίπου 4 κιλά είναι σημαντική διαφορά», λέει η Barbara Olendzki, RD, MPH, instructor ιατρικής στη σχολή.

«Αν ο κόσμος μπορεί να μειώσει τον ΓΔ στη διατροφή του επιλέγοντας να τρέφεται με τους καλύτερους υδατάνθρακες, θα μπορέσει να χάσει κάποιο βάρος. Οι τροφές με χαμηλό ΓΔ δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας και άρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της όρεξης».

δοκιμαστε: Βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε τροφές με υψηλό ΓΔ όταν προσθέτετε επιλογές χαμηλές σε ΓΔ. Πείτε όχι στο μάφιν και στα ντονατς και ναι σε μια μπανάνα κι ένα ποτήρι γάλα. Πείτε ναι σε κράκερς ολικής άλεσης με λίγο πάστα ελιάς και καταργήστε τα πατατάκια. Σας αρέσουν οι ψητές πατάτες; Προτιμήστε μια γλυκοπατάτα (με ΓΔ 54) αντί για μια κανονική, λευκή πατάτα.
«Φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά», λέει ο Ludwig. «Τα προϊόντα ολικής αλέσεως πρέπει να σερβίρονται ως συνοδευτικό πιάτο και όχι ως κύριο. Τα λιπαρά μπορούν να καταναλώνονται αρκεί να είναι υγιεινές επιλογές – ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, ψάρια (για τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3). Να λαμβάνετε μια επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών».

 

Β.

Ασκηθείτε και διατηρήστε τους μύες σας Η άσκηση είναι η καλύτερη μέθοδος για την απώλεια και τη διατήρηση του βάρους, καθώς και τον περιορισμό του κινδύνου της καρδιοπάθειας, λέει ο Wadden. Η απόδειξη;

Ανάμεσα στις πολλές μελέτες που δείχνουν απευθείας σχέση ανάμεσα στον χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας και στον περισσότερο χρόνο άσκησης, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν πρόσφατα ότι γυναίκες που έκαναν δίαιτα και ασκούνταν 5 μέρες την εβδομάδα για 50 με 60 λεπτά τη φορά, έχασαν 15% του σωματικού τους βάρους μόλις σε 6 μήνες, δηλαδή περίπου 8,5 κιλά κατά μέσο όρο. Εκείνοι που συνέχισαν το πρόγραμμά τους διατήρησαν τη σιλουέτα τους για τους επόμενους 6 μήνες.

Ο σημαντικότερος λόγος να ασκείστε είναι τα πλεονεκτήματα στην υγεία σας, λέει ο Wadden. «Ερευνητές στο Cooper Institute ανακάλυψαν ότι η γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ακόμα κι αν είστε υπέρβαροι. Καθώς μεγαλώνετε, η δυναμική γυμναστική θα σας βοηθήσει να προλάβετε τη φυσική απώλεια της πυκνότητας των μυών και την πτώση του ρυθμού στον μεταβολισμό σας».

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

δοκιμαστε: Εκτός από την κανονική αεροβική άσκηση (την οποία πρέπει να ακολουθείτε πιστά), κάνετε επιπλέον ασκήσεις ενδυνάμωσης. Βάλετε στόχο για έξι με οχτώ κινήσεις που στοχεύουν στο κορμό σας και το κάτω μέρος του σώματός σας. Η άσκηση με βάρη είναι ιδιαίτερα ευεργετική, αλλά φροντίστε να μπορείτε να τα σηκώσετε. Αν τα βάρη δεν είναι το στοιχείο σας, δοκιμάστε Πιλάτες, κολύμβηση ή power γιόγκα – όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε και να γυμνάσετε τους μύες σας.

3.Βάλε τις βάσεις για μόνιμο αποτέλεσμα.

Επιτυχές αποτέλεσμα δε θεωρείται η απώλεια βάρους, αλλά η απώλεια και η διατήρηση τουλάχιστον του 10% του αρχικού βάρους για περισσότερο από ένα χρόνο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για το φαγητό. Στην προσπάθεια αυτή θα έρθετε αντιμέτωποι με βαθιά ριζωμένες συνήθειες που από τη θέληση σας εξαρτάται κατά πόσο θα αλλάξετε.

  Σπιτικό λάδι αδυνατίσματος με έλαιο μαύρου πιπεριού

 

Α.

Περιορίστε τις μερίδες σας. Μία πρόσφατη έρευνα των ML Young και M.Nestle προσδιόρισε το διατροφικό λάθος που συμβαίνει με τις μερίδες. Πιο συγκεκριμένα βρέθηκε ότι οι μερίδες των έτοιμων φαγητών από αλυσίδες fast-food και άλλες παρόμοιες πηγές είναι κατά 2 εως 8 φορές μεγαλύτερες από ότι τα τελευταία χρόνια. Έτσι το burger από 6 oz το 1955 που πρωτοεμφανίστηκε, σήμερα συναντάται σε 3.2 oz (κανονικό), 4.0 oz (μεγάλο) και 8.0 (king size).

Οι τηγανιτές πατάτες από 2.6 oz το 1954 σήμερα τις βρίσκουμε σε 4.1 oz (μεσαίο μέγεθος), 5.7 oz (μεγάλο μέγεθος) και 6.9 oz (king size). Ενώ η συσκευασία αναψυκτικού από 6.5 oz το 1914 που πρωτοεισήχθη στην αγορά σήμερα πωλείται σε συσκευασίες των 8.0, 12.0, 20.00 και 34.00oz. Ας δούμε τώρα πρακτικά τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο θερμίδων : Μία μικρή μερίδα πατάτες τηγανιτές αποδίδει 210 θερμίδες και μία μερίδα αναψυκτικό 150 θερμίδες.

Αντίθετα με μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανιτές δίνει 610 θερμίδες.

Αν συνυπολογίσουμε και την ενεργειακή πρόσληψη από ένα διπλό burger σε fast-food τότε ούτε λίγο ούτε πολύ οι θερμίδες για ένα γεύμα μας μπορεί και να ξεπεράσουν τις 2000. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα όπως για παράδειγμα η σοκολάτα όπου σήμερα συναντάται ακόμα και σε 10πλάσιο μέγεθος από ότι η πρωτοεμφανιζόμενη μορφή της.

Το φαινόμενο αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε και αλλού όπως στην πίτσα, στο σουβλάκι, σε ένα κομμάτι γλυκό. Σε πρόσφατη έρευνα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων βρέθηκε πως το 75,1% των παχύσαρκων ατόμων αδειάζει το πιάτο του ακόμα και α χορτάσει με μικρότερη ποσότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε φυσιολογικού βάρους άτομα είναι μόλις 27,1%.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ: Προσχεδιάστε το τι θα φάτε. Όταν πάτε σε μια ταβέρνα στο μικρό πιάτο βάλτε τα ορεκτικά της επιλογής σας και περιοριστείτε σε αυτά. Μην παρασύρεστε από ότι υπάρχει πάνω στο τραπέζι. Αν βρίσκεστε σε μπουφέ βάλτε μια μικρή μερίδα και αν δεν χορτάσετε ξαναβάλτε και πάλι όμως χωρίς να το παραγεμίσετε.

 

Β.

Παραμείνετε ήρεμοι. Αν η ζωή σας θα μπορούσε να έχει τίτλο «Χορεύοντας με το Άγχος», τότε θα αποκτήσετε μια κοιλίτσα που δεν είναι χαριτωμένη αλλά μάλλον επικίνδυνη. Γιατροί του University of California, San Francisco, ανακάλυψαν ότι το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Εκτός από το να στέλνει επιπλέον λίπος στη μέση σας, αυτή η ορμόνη σας πείθει να τρώτε τροφές υψηλές σε λίπη και υδατάνθρακες όταν νιώθετε αγχωμένοι, λέει ο φυσιολόγος Norman Pecoraro, PhD.

δοκιμαστε: Αναπτύξτε μια εσωτερική αίσθηση ελέγχου που σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε το άγχος από τη ρίζα του, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τρώτε για να το ξεπεράσετε. Ο διαλογισμός και η γιόγκα βοηθούν, αλλά ο Pecoraro πιστεύει ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσετε. «Υπάρχουν μερικοί πολύ απτοί τρόποι να μειώσετε το έντονο άγχος και δεν περιλαμβάνουν φαγητό», λέει.

«Αρχίστε με την ενεργητική αντιμετώπιση – πληρώστε τους λογαριασμούς!- αντί για παθητική αποφυγή, κάτι που συμβαίνει όταν αρνείστε να ανοίξετε τον φάκελο με τον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας».

4.Να μην είστε τελειομανείς και να μην απογοητεύεστε εύκολα.

Σύμφωνα με το μοντέλο του Fairburn η υπερβολική ενασχόληση με την εικόνα του σώματος και τα κιλά σε συνδυασμό με το χαμηλό αίσθημα αυτοπεποίθησης οδηγούν πολλούς ανθρώπους να υιοθετήσουν αυστηρές δίαιτες και να εκθέτουν τους εαυτούς τους σε επικίνδυνους διατροφικούς περιορισμούς. Η τελειομανία αυτή ως κάθε τι που χαρακτηρίζεται με το ουσιαστικό …μανία είναι επικίνδυνη γιατί εμπεριέχει την πράξη δίχως σκέψη.

 

Χάστε κιλά με 8 στρατηγικές των ειδικών

Τι συμβαίνει συνήθως ? στοχεύουμε στο σώμα της Ναόμι Κάμπελ, κάνουμε σολάριουμ για να πετύχουμε το χρώμα, πάμε στο κομμωτηρίο με μια φωτογραφία της και ζητούμε να μας κάνουν το ίδιο, αγοράζουμε τα ρούχα που συνηθίζει να φοράει. Καταφέρνουμε να χάσουμε τα πρώτα 30 κιλά αλλά μας απομένουν άλλα τόσα για να φτάσουμε το στόχο μας. Απογοητευόμαστε που δεν τα καταφέρνουμε, αρχίζουμε να τρώμε και ξαναγυρνάμε στο αρχικό μας βάρος.

Aν μία βδομάδα δεν χάσουμε αυτό που περιμέναμε αυτό δε σημαίνει τίποτα. Πολύ είναι οι λόγοι που μπορεί αυτό να συμβεί και καλό θα είναι να το συζητήσουμε με το διαιτολόγο μας. Τα έχουμε καταφέρει περίφημα μέχρι τώρα δεν υπάρχει λόγος να τα παρατήσουμε. Συνεχίζουμε το δρόμο μας. Να θυμάστε : αν μάθετε να τρώτε σωστά να είστε βέβαιοι ότι θα χάσετε βάρος

Να θέτεις μικρούς και εφικτούς στόχους και να συμβουλεύεσαι το διαιτολόγο σου για τον ρυθμό απώλειας. Είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων όπως προβλήματα υγείας, προσπάθειας απώλειας βάρους κατά το παρελθόν (yo-yo dieting), ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας κα Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και μαζί με τον ειδικό διαιτολόγο να θέτονται εβδομαδιαία οι στόχοι. Θέσε ως πρώτο στόχο απώλεια βάρους το όχι πάνω από το 10% του αρχικού βάρους.

 

worldsecrets.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *