Πανσέληνος του Μαρτίου – Το ολόγιομο φεγγάρι που θα φαίνεται για τρία βράδια

 

Πανσέληνος του Μαρτίου - Το ολόγιομο φεγγάρι που θα φαίνεται για τρία βράδια

Πανσέληνος του Μαρτίου – Το ολόγιομο φεγγάρι που θα φαίνεται για τρία βράδια

 

Η Πανσέληνος Μαρτίου 2023, η οποία σύντομα θα φωτίσει το νυχτερινό ουρανό. Πρόκειται, μάλιστα, για την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης για το έτος 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, «Met Office», η ημερολογιακή άνοιξη ξεκινάει την πρώτη ημέρα του Μαρτίου και λήγει με το τέλος του Μάϊου.

Από την άλλη, η μετεωρολογική άνοιξη για το 2023 ξεκινάει 20 Μαρτίου, με την εαρινή ισημερία, και ολοκληρώνεται στις 21 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Με αυτή τη λογική, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα αυτή θα είναι η τελευταία πανσέληνος του φετινού χειμώνα.

 

Πότε είναι η πανσέληνος Μαρτίου 2023
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της NASA, η πανσέληνος Μαρτίου 2023 πρόκειται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023.

Με βάση τα στοιχεία της NASA, το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες για τρία συνολικά βράδια: από το βράδυ της Κυριακής έως και το πρωί ή ακόμα και το βράδυ της Τετάρτης (08/03).

Το συγκεκριμένο ολόγιομο φεγγάρι δε θα είναι υπερπανσέληνος, ωστόσο η φωτεινότητά του θα φτάσει το 100%, όπως μεταδίδει το αστρονομικό περιοδικό «Almanac».

Σημειώνουμε ότι όπως και σε κάθε πανσέληνο, έτσι και αυτή τη φορά, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο λίγο μετά τη δύση του ηλίου, η οποία στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 18:30.

Πανσέληνος Μαρτίου 2023 – Πώς ονομάζεται
Όπως ισχύει και για κάθε πανσέληνο, έτσι και αυτή του Μαρτίου έχει πολλά ονόματα.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί η πανσέληνος του κάθε μήνα έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής, οι οποίοι τη βάφτισαν ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα, τα ζώα που κυκλοφορούν και τα φυτά που ανθίζουν τη συγκεκριμένη περίοδο.

  Τραχήλα,Μεσσηνία

Αυτός είναι και ο λόγος που η εκάστοτε ονομασία χαρακτηρίζει ολόκληρο το μήνα κατά τον οποίο λαμβάνει χώρα η πανσέληνος και όχι μόνο το συγκεκριμένο ολόγιομο φεγγάρι.

Φυσικά, οι φυλές είναι πάρα πολλές και έτσι τα ονόματα για την κάθε πανσέληνο διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, αν και ως επί το πλείστον για την πανσέληνο Μαρτίου έχει κυριαρχήσει το «Φεγγάρι του σκουληκιού» (εκ του γαιοσκώληκα, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του καθώς το έδαφος θερμαίνεται κατά την άνοιξη και αποτελεί τροφή πολλών πουλιών της εποχής).

Άλλα ονόματα για την πανσέληνο Μαρτίου:

Το Φεγγάρι του Γερακιού (φυλή Algonquin)
Το Φεγγάρι της Χήνας (φυλή Cree)
Το Φεγγάρι που επιστρέφουν τα Κοράκια (βόρεια φυλή Ojibwe)
Το Φεγγάρι του ισχυρού Αέρα (φυλή Pueblo).

Πανσέληνος του Μαρτίου – Το ολόγιομο φεγγάρι που θα φαίνεται για τρία βράδια

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *