Αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος όταν κάνουμε δίαιτα

Αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος

Αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος

 

Όταν κάνουμε δίαιτα, το λίπος δεν λιώνει όπως πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς.

Τί συμβαίνει στο σωματικό λίπος όταν κάνουμε δίαιτα;

 

Η συνήθης απάντηση είναι ότι λιώνει, αλλά στην πραγματικότητα μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Αντιθέτως, το αποβάλλουμε μέσω της εφίδρωσης, της ούρησης και της αναπνοής!

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; «Η απάντηση σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύει το σώμα μας τις περιττές θερμίδες που καταναλώνουμε», απαντά ο Dr. Bartolome Burguera, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο.

Όπως εξηγεί, όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί ομαλά, η περίσσεια αποθηκεύεται στο σώμα.

Ειδικότερα, «η περιττή ενέργεια (θερμίδες) αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό όλου του σώματος με τη μορφή των τριγλυκεριδίων», λέει. «Μικρότερες ποσότητες ενέργειας αποθηκεύονται στο ήπαρ και στους μυς ως γλυκογόνο».

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτή την αποθηκευμένη ενέργεια όταν αναπαυόμαστε, όταν κινούμαστε και όταν τρώμε.

 

Η δίαιτα

Όταν κάνουμε δίαιτα, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες (ενέργεια) απ’ όση χρειάζεται το σώμα. Έτσι, ο οργανισμός στρέφεται στην αποθηκευμένη ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες του.

Για να μπορέσει όμως να την χρησιμοποιήσει, πρέπει να διασπάσει το σωματικό λίπος με μια σειρά από πολύπλοκους μεταβολικούς μηχανισμούς.

«Η διάσπαση του λίπους απελευθερώνει ενέργεια για τις βιολογικές διεργασίες και τη φυσική δραστηριότητα», λέει ο Dr. Burguera. «Παράγει επίσης θερμότητα που διατηρεί φυσιολογική τη σωματική θερμοκρασία».

Ωστόσο ο μεταβολισμός του λίπους οδηγεί και στην παραγωγή άχρηστων υποπροϊόντων, τα οποία απομακρύνονται από το σώμα:

* Με τη μορφή νερού. Αυτό γίνεται μέσω του δέρματος (με τον μηχανισμό της εφίδρωσης) και μέσω των νεφρών (με την ούρηση).

  5 νόστιμα σνακ έως και 150 θερμίδες που θα σου κόψουν την πείνα

* Με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα. Ο οργανισμός αποβάλλει το αέριο αυτό μέσω των πνευμόνων, με κάθε εκπνοή.

 

Η άσκηση

Η δίαιτα για αδυνάτισμα κατά κανόνα συνοδεύεται και από αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, με την οποία επίσης μειώνεται (τελικά) το σωματικό λίπος.

«Κατά την άσκηση, οι μύες καίνε πρώτα το αποθηκευμένο γλυκογόνο για να τροφοδοτηθούν με ενέργεια», λέει ο Dr. Burguera.

«Πρέπει να περάσουν 30-60 λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης για να αρχίσει το σώμα να καίει κυρίως λίπος. Ειδάλλως, απαιτούνται τουλάχιστον 60 λεπτά με μέτρια ένταση για να αρχίσει η καύση του λίπους».

Η αύξηση της μυϊκής μάζας επιταχύνει την καύση του σωματικού λίπους. Επειδή εξάλλου στη διάρκειά της αυξάνεται και ο ρυθμός της αναπνοής, παράγουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και έτσι μειώνεται περαιτέρω το σωματικό λίπος.

Γι’ αυτό τον λόγο η άσκηση θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα όταν κάνουμε δίαιτα για αδυνάτισμα, τονίζει ο Dr. Burguera.

«Έχουμε διαπιστώσει πως όσοι κάνουν επιτυχημένη δίαιτα, χάνοντας σωματικό λίπος και όχι μυϊκό ιστό, είναι σωματικά δραστήριοι», λέει. «Το ίδιο και όσοι κατορθώνουν να διατηρήσουν το νέο βάρος τους».

Οι άνθρωποι αυτοί γυμνάζονται έως μία ώρα την ημέρα, επί τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, συνεχίζει.

«Και αυτό συνιστούμε και εμείς σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν», καταλήγει.

 

Αδυνάτισμα: Τι συμβαίνει στο σωματικό λίπος όταν κάνουμε δίαιτα

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *